Saturday, November 28, 2009

Tura, Schossberger kastély

A Schossberger család sikertörténete Schossberger Lázár pályájával kezdődött. A Felvidékről Pestre települt kereskedő fiával, Schossberger Vilmos Simonnal együtt, gabonakereskedéssel, bankügyletekkel, a dohány- és cukoriparba való bekapcsolódással biztosította a család jövőjét. A Kiegyezés (1867) után már Pest leggazdagabb kereskedői közé tartozó a családnak az uralkodó, Ferenc József, magyar nemesi címet adományozott 1863-ban. 1890-ben bárói rangot kapott Vilmos Simon két fia, Schossberger Henrik és testvére, Zsigmond és gyermekei. 1907-től használták a Tornyai-Schossberger kettős nevet, és a bárói rang ettől kezdve Henrik családját is megillette.

A kastély építtető Schossberger Zsigmond 1826-ban született, majd Mayer von Gunthof Terézzel kötött házasságából négy gyermek élte meg a felnőttkort: Anna, Nándor, Jenny (Eugénia; Schossberger Jenny és Hevesy-Bischitz Lajos házasságából 3 lány és 3 fiú mellett megszületett a XX. század Nobel-díjas kémikusa, Hevesy György, aki a 72. alapelemet, a Hafniumot fedezte fel), valamint Viktor (1868-1938).

Az 1873-ban herceg Esterházy Miklóstól vásárolt turai családi birtokon elindult az építkezés, Ybl Miklósnak, a kor legismertebb magyar építészének grandiózus tervei alapján. 1883-ban elkészült az �Operaház kistestvéreként� is emlegetett neoreneszánsz stílusú kastély. A főúri palotában nyugodt, kiegyensúlyozott, inkább visszafogott nagyúri életet éltek kora tavasztól késő őszig, ahol számos iparmágnás, arisztokrata és bankár fordult meg. A gazdaság kifogástalan és eredményes működéséhez bérmunkásokat kellett tartani - mivel Zsigmondnak már nem járt az ingyen robot-, így az uraság számukra tanyákat épített. Ezek egyikén (Harasztpuszta) ma is áll az épület, ahol a báró osztatlan iskolát létesített, és ahol 1906-ban Bartók Béla Turán 156 népdalt gyűjtött a cselédektől. Más helyen (Alsóréti tanya) intenzív fácántenyésztés, és nevelés folyt, mivel külföldre is szállítottak élő állatokat.

Schossberger Zsigmond 1900. október 5-én bekövetkezett halála után fia, Viktor vette át a családi ügyek intézését, a kastély az ő tulajdonába került. Olyan gazdája lett az épületnek, aki a település alakításában is részt vett. Az 1911-ben újjáépített katolikus templom elkészüléséhez nagy összeggel járult hozzá; erdőtelepítésével elnyerte a Pest Vármegyében kiírt pályázat első díját.

Az 1930-as évektől a család vagyoni helyzete hanyatlani kezdett, a több ezer hektáros birtokból először házhelyeket, majd a megélhetéshez szükséges mezőgazdasági területeket kényszerült eladni, átengedni.

Viktor halála után két gyermeke, Viktor és Klára örökölte a vagyont. Viktor a II. világháború ideje alatt munkaszolgálat közben halt meg, Klára 1945-ben Angliába költözött, ahol Sir Tangye Bazil felesége lett; 93 éves korában halt meg.

A magára maradt kastélyban a II. világháború ideje alatt szovjet katonai szállást, majd kórházat rendeztek be.1946-tól 1973-ig a község általános iskolájaként működött, 1980-2003 között több tulajdonosa is volt az épületnek.

Forrás: www.turaikastely.hu

2 comments:

Fejes Csaba said...

Szép kis történet!
Tetszik ez a kastély,amugy látom be van keritve,nem látogatható belülröl?
Viszont egy dolgot sajnálok,nem egy hónappal hamarabb készült a fotó.. :( tudod a falevelek.. de igy is remek!

palankaizs said...

De látogatható. Kb. az 50%-a az épületnek nyitva áll!