Monday, February 15, 2010

63 óra

Lehet, sokan legyinteni fognak a természetben fotózók között az után, ha végigolvassák ezt a post- ot. Teszik ezt majd talán azért, mert 63 órát egy lesben tölteni nem nagy dolog, illetve, lehet, sokaknak nem is adna sokat, hiszen nem készültek más képek (szinte) csak elcsépelt egerészölyvesek, amik a mai teljesítmény és rangorientált világban már nem számítanak nagy érvágásnak! :)
De, kezdjük az elején. A hét elég kétségesen indult időjárás tekintetében. Itt, Tata környékén kedden még kifejezetten enyhe idő volt, szerdán esett a hó, de olvadt is. Én viszont hidegre, sok hóra és csendre vágytam.
Eljött a csütörtök. Még mindig nem esik... Aztán, délután 5 felé elkezdett esni az eső. Gondoltam, klassz, még az a kevés is elolvad, ami előző nap esett. 19:00 körül aztán hirtelen hóra váltott. Reggel még úgy terveztem, csak pénteken hajnalban indulok. Aztán, olyannyira elkezdett esni, hogy a reggeli elakadástól és nem kijutástól tartva nekiindultam csütörtök este, úgy 21:30 körül.
Dunaszentmiklós felé felfelé egy kamion nem tudott felmenni a dombon az addigra leesett hómennyiség miatt. Ugyanez volt a helyzet a HILTOP túloldalán is. Elakadt kamion az úton. Hmmm, szép kilátás. Ugyan, a NIVA sok helyre bevitt és kihozott, de az orosz terepgumit ismerve, a csúszós út még jelenthet akadályt. Félelmem alaptalannak tűnt. 22:45- re becuccolva, elrendezkedve feküdtem a lesben. NIVA pajtás a közeli fenyvesben elrejtve figyelt. Na, mondjuk nem teljesen ott ahol én akartam, mert csak eddig jutottam a helyenként már féllábszárig érő hóban (fél lábszár= kb. 30cm)
Mivel van lehetőségem fűteni, begyújtottam, és el is aludtam rögtön. Ekkor a hó még mindig szakadt.
Reggelre esett kb. 8cm. 5:00- kor keltem. Etetés, utána szunya 6:30ig. Napközben sem hagyta nagyon alább a hó.. Csak valamikor délután 2 felé állt el. Fakopáncs (nagy és közép), rendszeresen mozogtak, illetve 4-6 szajkó is. Egerészölyvek is jöttek, bár rendszeresen csak kb. 3 tartózkodott a közelben. Különösebb izgalom nélkül telt a nap. 16:00- kor fejeztem be a fotózást.
Éjszaka már arra ébredtem, hogy nagyon fúj a szél. Reggelig ez csak erősödött. 5:00kor még ki tudtam menni a lesből. Az egész napra ez volt a jellemző. Orkánerejű szél, folyamatosan behavazódó ablak, ablaktakarítás! 10:00 felé a leshez vezető összes út hófedte volt. HElyenként térdig ért már a hó. Kicsit kezdtem izgulni, hogy vasárnap a NIVA vajon ki jön- e a hóból. Sorra vettem a lehetőséget, hogy ki jöhet majd menteni! :D Egyébként, a rossz idő ellenére nem volt rosszabb madár viszonylatban a nap, mint előző nap, pénteken. Sőt. Újra bejöttek a hollók. Gyakran azzal játszottak, hogy felfeküdtek a "szél hátára" és ott lebegtek a szemem előtt.
Lefekvés tekintetében ez a nap sem különbözött az előzőtől. 22:30- kor, emléxem, még fújt a szél. Ebben azért vagyok ennyire biztos, mert ekkor ébredtem fel, hogy nagyon hideg van. Elfogyott a fűtéshez használt PB gáz! Gáz van, mert nincs gáz! :) Egy másik palackban találtam még keveset. ezzel reggel 8:00ig bírtam félgázon!
Reggelre szinte teljesen elállt a szél. Sőt, ragyogó napsütés is lett. Fantasztikus idő volt! Szinte 14:00- ig, iso640 és f4 mellett 1/1250- 2500 közötti idővel tudtam exponálni a -1 1/3EV-s üveg ellenére. 14:00- kor úgy döntöttem, elindulok haza. A NIVA- t kihozni a fenyvesből könnyebb volt mint gondoltam. Eljutni a lesig is simán ment. A neheze viszont ez után jött. A les utáni 200m- en 3x kellett a küszöbig érő hóból kiásni a felakadt kocsit. Utána hazáig mar semmi gond nem volt!
Íme néhány kép a 3 napból:




13 comments:

Unknown said...

Nagyon tetszenek a kergetőzős, verekedős ölyvek, meg a holló is. Sőt mind tetszik, de ezek különösen.
A harkályok közül melyik a közép fakopáncs? Nem nagy mindkettő?

Fejes Csaba said...

Micsoda sztori,ki nem mentem volna.. :D igy hogy gáz fogyott aztán meg végképp nem.. :) Szobaszervíz? :D itt értem a kajára,na azon aggódtam volna.. De jobb mint telefoncsörgéses, zajos, meetinges nap..
Na, és a fotók nekem a kedvenceim a harkály,az egyiken ahol balra néz, és a másik az utolsó előtti szajkó(?)
Nivea meg forever!! :)
(utálom a C müszakot..)

Kezs said...

Őrült vagy.=))
De nagy élmény lehetett. Bár én is szoktam erdőn éjszakázni. De általában vadászházakban. Bár ha lenne olyan méretű lesem akkor ez is élmény lenne.
Megérte amugy. Nekem a szemből verekedős olyvek tetszenek legjobban.

palankaizs said...

Köszi mindenkinek a hozzászólást.
Peti: volt közép fakopi is, csak időközben leszedtem, mert az volt az egyedüli álló kép és összezagyválta a képek elhelyezkedését.
DonCsabito: Kaja miatt aggódni? Hehe. A folyamatnak van egy kellemetlenebb része is! A folyamat túl-, vagyis legvége! Kaka- pisi az erdőben? Hmmm.
Kezs: Fantasztikus élmény volt. Sajnálom, hogy nem korábban próbáltam ki! Egy dolog zavar csak, az éjszakai neszek, rágcsálások és kopogások! De mióta feltalálták a füldugót, azóta nincs gond! :)

Fejes Csaba said...

na igen.. a kozmikus érzések az erdőben eléggé érdekesek.. persze ez térdig érő hóban még vicces is.. :P (külső szemlélő által.. :)
Én is voltam tegnap Banán fotózni,de csak gylog túra volt mert itt-ott beleestem térdig valami hóba ugyhogy "ottrohadjon meg" felkiáltással gyorsan kivégeztem a téli fotózásom.. majd nyáron folyt.! :D addig optika repair megy.

palankaizs said...

Valami egzotikus országban voltál, ahol van banán? Bocs, túl magas labda volt, nem hagyhattam ki! :)

Fejes Csaba said...

Már megszoktam,mindenki ezzel viccelődik.. :D Mikor ott laktam és kérdezték hivatalos helyen hogy hol lax akkor mondom banán,kikerekedtek a szemek mire rájött hogy az egy falu.. :) hát ez a sztorim hozzá.. :)
Ja,kérdés.. ha jobb idő lesz,és elkészül a szerelésem,lehet kiszeretnék menni a lesedbe majd,először Veled mert nem tudom hol van,majd sógorral mert érdekli a madarászós fotózás. De szigorúan jó időben.. (nem fagy,hó,szél,pingvinek..)
majd többit mail.

rajli said...

Fantasztikus élmény lehetett! Csodállak a kitartásodért. Én csak hajnalban járok makrózni, de az is eléggé próbára tesz. Korai kelés, harmatos növényzetbe, hasalás stb. A legszebb az egészben, ha valamelyik fotós oldalon feltöltöd a fotódat jönnek a nagy okosok, akiknek fogalmuk sincs, hogy egy-egy ilyen fotó elkészítéséhez mennyi türelem és kényelmetlenség járul.
Gratulálok, én nem tennék különbséget a fotók között, mert mindegyik kíváló az én véleményem szerint!
Laci

Völgyi Sándor said...

Szia Zsolt!
Nem semmi pali vagy!
Otthon azért még megismernek? :)
Csak így tovább! Üdv Sanyi

Jajca said...

Nekem már elolvasni is elég volt,a képek már csak ráadás :-)
Igazi élménybeszámoló, mintha ott lettem volna... de sajnos nem ;-)
Gratula! Üdv.:Tibor

Raindrop said...

Irigyellek! Elsőként azért, mert térdig másztál a hóban, másodszor, hogy ilyen csúcs fotókat sikerült készítened! Újra!
Az új fejléced pedig tuti telitalálat! Nekem eddig ez tetszik a legjobban a 3 közül. (ööö, én eddig ennyit láttam)

Juan Aragonés said...

Superb snow series. I particulary like the image of the eurasian jay in the ground covered with snow and the out of focus area in the foreground and one of the buzzards image´fighting.

Gódor Miklós said...

63 óórraaa?? :)) Nem vagy semmi !
Gratula a képekért és a kitartásért ! Talán idén az utólsó havasok...?