Wednesday, May 12, 2010

Nos, néhány szó a lesről, és a 2. alkalom.

Többen kerestek magánban, hogy ha lehet, osszak meg 1-2 dolgot a lessel kapcsolatban.
Amit érdemes tudni, és, ugye korábban már írtam, elég sok elvárásunk volt a lessel kapcsolatban. Elvárásunk, mivel a lest 4- en, fotósok építettük. Szóval, az alap elvárás az volt, hogy legyen vízi, ebből kifolyólag vízhatlan, lehessen teljesen vízszintből fotózni, mindezt 180°- ban, legyen mobil, kényelmes, kerüljön jó helyre. Hát, kész lett. Sok fejtörést okozott a készülési fázisban. A hozzá való anyagok egy része messziről jött, pl az üveg, a tófólia. A frontüveget egyszer sikeresen betörtem, rögzítéskor keresztbe repedt, ez is plusz egy hét csószás volt... De kész lett. Nem lett tökéletes, mert bazi nehéz. Legalább 80- 100kg. 4 ember is nehezen cipeli az iszapon! Ez a legnagyobb hátránya. Illetve, hogy úgy néz ki, valahol szivárog a víz befele.

Technikai paraméterei:
méret: 2.5x1.25x1.25m
üveg: stopsol classic clear, 4mm vastag. Front: 90x90cm hasznos felület; Oldal üvegek: 50x50cm hasznos felület mindkét oldalon.



A les telepítésével kezdődtek az igazi kalandok. Lévén, hogy nagyon nehéz lett.
Egy kiszáradófélben lévő tómederbe került. A megközelíthető gáttól kb. 250- 350m- re. (ezt mindig csak tippelem, egyszer már lemérem.) Ennek a távnak egy része száradó iszap, egy része 10- 15cm víz, alatta csizma felső száráig érő iszap!
Telepítéskor jól megszenvedtünk vele. Találtunk egy jónak tűnő helyet neki, ami kb. 1 hét alatt szárazra került, így át kellett a lest helyezni. Ez már könnyebben ment. Jelenleg a 3. helyén van annak fügvényében, hogy hogyan apad a víz. Érzésem szerint még 2, max 3 hétig lesz körülötte víz, hacsak nem kapunk az aranyat érő májusi esőből. Ha kinézek az ablakon, erre elég nagy esély van már ma is.

A les 2. próbája:
Mielőtt 2. alkalommal kimentem volna, kaptam a hírt, hogy, bizony a les beázott felülről, az ajtó felől. A hiba azonnal ki lett javítva.
Második alkalommal a bejutás lényegesen egyszerűbbre sikeredett, mint először, mivel találtunk egy utat, ami egy, ugyan közel derékig érő, csalános töltésen vezet végig, mégis könnyebben járható. A csalán ugyanis a mellig érő csizma miatt nem zavaró.
Szóval, ezen az úton mentem be, este 7 magasságában. Ablakról leszedtem a borításokat, megtakarítottam azokat, és beültem. Örömmel vettem észre, hogy az elmúlt szerdán esett eső következtében a vízszint megnőt, és a les úszik. A vízszint pedig stabilan az üveg alja felett van, tehát nem lesz gond a nézőponttal, amit az első fotózáskor készült képekkel kapcsolatban sokan kritizáltak, megjegyzem, joggal.
Gyönyörű naplementében volt részem:

Az éjszaka gyorsan, csenben telt el, máramennyire csendesnek lehet nevezni egy békabrekegéssel színesített éjszakát. Ez a brekegés zene volt füleimnek, úgyhogy, hamar elaludtam.
Reggel 5kor magamtól keltem. A les körül nem volt még túl nagy forgalom. Tőlem jobbra réti cankók gyülekeztek. Az idő műlásával aztán rendre megérkeztek a többiek is. Szürke gém, nagy kócsag, kis kócsag, kanalas gém, a távolba pedig egy bakcsó.
Hogy az oldalüvegen bejövő fény ne tükröződjön a frontüvegen és viszont, az üvegek előtt belül egy fekete függöny van. Mikor valamelyik irányba ki akarunk nézni, ezt óvatosan félrehajtjuk. Az egyik ilyen kikukucskálás aklamával vettem észre, hogy egy kis kócsag kb 20cm- re áll az üveg előtt, és magát nézi annak tükröződésében. Nagyon jópofa volt. Szinte egész kint tartózkodásom alatt a les körül téblábolt. Néha elment, de hamar visszajött és folytatta a teccelgést. El is neveztem őt magamban zimánylindának. Lehet, a celebek is így születnek! :)
Nagyon szép nászruhában volt. Ha már ennyire tetszett magának, csináltam is róla felvételeket, még 18mm- el is.
Sikerült még fotóznom nagy kócsagot és kanalas gémet is!
Íme egy kis válogatás:




4 comments:

rajli said...

Gratulálok Zsolt! Nagy munka lehetett, de az eredmény láttán megérte!
Laci

rwicker said...

Gratulálok, Zsolti!

Szuper kis kunyhót építettetek!
Végre lesznek nagylátóval készült madárfotók! :)

Ricsi

Gódor Miklós said...

Csak gratulálni tudok én is...!
Azé, ha az igazi Zimány Linda is felbukkanna , szóljál nekem is..:))

Unknown said...

Gratulálok megérte a szenvedést(cipekedést). Külön örülök a leírásnak mert így én is tanulok belőle.